Malzemeler:

  • 2 adet orta boy ayva
  • 1+1/4 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 yeşil elma (ekşi değil-Arjantin elması)
  • 1 çubuk tarçın
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
  • kaymak
  • 1 adet karanfil

…”Ayva sarı, nar kırmızı sonbahar”… Ahmet Haşim

Ayvaları yıkayıp soyuyoruz. DİKKAT ayvanın hiçbirşeyini atmıyoruz, hepsini kullanacağız. Önce ikiye bölüp başlarını kesip düzeltiyoruz ardından içini oyarak çekirdekli kısmı çıkarıyoruz. 1 yeşil elmayı yıkayıp kabuklarıyla birlikte rendeliyoruz (çekirdeklerini atmayınız). Tencerenin dibine ayva kabuklarını yayıyoruz. Yarım ayvaları yerleştiriyoruz. Ayvaların boş kalan yanlarına ayvanın çekirdekli kısmını, elmanın .ekirdeklerini ,tarçın ve karanfili yerleştiriyoruz. Ayvaların oyduğumuz çekirdek kısmına rendelenmiş elmayı pay ediyoruz. Önce suyu koyup en küçük gözde tama alarak kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra şekeri oyukları elma dolu ayvaların üstüne eşit şekilde döküyoruz. En küçük gözü yarıma alıyoruz. Yaklaşık 1.5 saat-1 saat 45 dakikada ayvalarınız kızararak pişip kıvam alacaktır. Ancak 1 saati dolduktan sonra  ara ara tencerenin dibindeki kıvalı suyu kaşıkla alıp ayvaların üstüne gezdiriyoruz.

Soğuduktan sonra üstüne kaymak ve ceviz içi dökerek servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.

p.s. Yeşil elma opsiyoneldir. Yeşil elma rendesi koymadan da aynı tarifle klasik ayva tatlısı yapabilirsiniz. Ancak biz elmalı tarifi denemenizi öneririz.Görüntü0249