Malzemeler:

  • 1 kg dolmalık biber
  • 300 gr dana kıyma
  • 1 su bardağı kadar pirinç
  • 1 kuru soğan
  • 1 diş sarmısak
  • 2 domates
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • tuz, karabiber

Biberleri yıkayın. Uzun saplarını kısaltın ya da kesin. Üstte yarım santim kalacak şeilde enlemseine kesin ancak tam tur (360 derece) döndürmeyin, kısa bir alanda gövdeye yapışık kalsın, böylece dolmanızın bir kapağı olur ama pişerken ayrılmaz.  Kapağı ayırarak içindeki tohumları çıkarın ve boşalan biberin içini bolca tuzlayın.Tüm biberlere kapak yapıp, içini boşaltıp tuzlayın.2 domatesi yıkayıp soymadan halkalar halinde dilimleyin.

Bu arada bir tencerede ince ince kıylımış soğan ve sarmısağı 2 yemek kaşığı zeytinyağında öldürün. İyice şefaflaştıktan sonra altını kapatın. 1 kaşık salça ekleyin. Ayıklayıp yıkadığınız pirinçleri, tuzu, karabiberi ve kıymayı ekleyin ve güzlece karıştırın.  Bir kaşık yardımıyla biberlerin içini kıymalı karışımla doldurun. Üstüne bir dilim domates koyun.  Tüm biberleri genişçe bir tencereye yerleştirin, hiç boş yer kalmasın hatta biberler sıkışsın.  Aslında bibereleri doldurmadan önce pişirmeyi planladıgınız tencerenin içine yerleştirerek prova yapabilirsiniz .Şayet tencere tamamen dolmuyorsa kesinlikle başka bir temcere kullanın. Küçük geliyorsa ve daha büyük tencereniz yoksa ikinci sıra olarak dizebilirsiniz.  Bazen biberlerin ebadıyla ilşkili olarak biberler biter ancak iç malzeme bitmez.Bu rurumda evde patlıcan, kabak vb. varsa doldurulabilir .Ancak yoksa domates ve patatesin de içi oyularak doldurulabilir .Gayet lezzetli olacakalrına emin olabilirsiniz. Aynı durum büyük tencerede dolmaları  sıkıştırmak için de uygulanabilir.

Dolmaları yerleştrdikten sonra dolmaların üstüne çıkmayacak kadar hatta üst seviyeden 1 parmak kadar eksik  suyu tencereye ekleyin, sebzelerin kendisi de su bırakır aşırı sulu olmasını istemeyiz. Son olarak kalan yağda kalan salçayı kızdırın ve dolmaların üstüne dökün. Kolesterol sorunuz yoksa bu son basamaktaki salçalı yağ için tereyağı da kullanılabilir.

Dolmaları üzerlerine yoğurt ekleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.