Malzemeler:

  • 500 gr dana kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 1 diş sarmısak
  • 1 dilim bayat ekmek
  • 1 yumurta
  • tuz
  • karabiber
  • kimyon
  • kırmızı biber
  • 1 kaşık zeytinyağı

Derin bir kabın içine koyduğunuz kıymanın üstüne yıkayıp soyduğunuz soğan ve sarmısakları rendeleyin. Tuz ve baharatları, zeyinyağını katın. Bir kasede çırptığınız yumurtayı ekleyin. Bayat ekmeğin kabuğunu çıkarıp içini rendeleyin. (bayat ekmek yoksa taze ekmeği bir süre suda bekletip çıkarıp sıkın ve parçalayın. Amaç ekmeğin diğer malzemeye karışabilmesi) Tüm malzemeyi önce bir kaşı yadımıyla bibirine karıştırın ondan sonra iş ellere düşüyor. El kirlenmeden köfte olmaz. Tüm karışımı güzelce yoğurun, ta ki kıymanın rengi bir miktar koyulaşana kadar. Hala açık kırmızıysa yoğurmanız kafi gelmemiştir.

Kıvamı tuttuktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizd yuvalayın, en son elinizin tabanı ile bir miktar düzleştirerek şekil verin. Bu köfteyi hemen pişirebilirsiniz. Buzdolabında birkaç gün bekleyebilir. Ya da çok yaptıysanız derin dondurucuya koyup yemeğiniz olmadığı bir gün pilavın yanına çıkarabilirsiniz.

Köfteleri yağda kızartabilirsiniz, mangalda ya da üstlerini yağlayarak fırının ızgarasında pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun.