Malzemeler:

  • 4 elma
  • 4 yemek kaşığı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 bardak dövülmüş ceviz
  • 2 kibrit kutusu kadar tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kuru üzüm
  • yarım limon kabuğu rendesi
  • 1 çay bardağı sade mısır gevreği
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 bardak un
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 bardak oda ısısında su

Yumurta, yağ  ve suyu derin bir kapta homojen hale gelene kadar çırpın, dilerseniz blender kullanabilirsiniz. Sonra tuz ve unu keleyip güzelce yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde etmek istiyoruz. Lüzum halinde biraz daha un eklenebilir. Ele yapışmayan, gevşek hamurumuzu yoğurduktan sonra nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendireceksiniz. Bu arada strudelin içini hazırlayalım:

Elmaları yıkayın, göbeklerini çıkarın ve soyun. Bir elmayı  8 dilime bölün. Dilimleri derin bir kasenini içine koyup üzerine vanilya ve 2 kaşık tozşeker dökün, tüm dilimlerin vanilya ve tozşekerle bulanmasını sağlayın. Bu şekilde 20-25 dakika bekleyecekler. Tarçın ve 2 kaşık daha tozşekeri bir kasede birbirine karıştırın. Tereyağından 2 yemek kaşığı alıp eritin, soğuttuktan sonra içine mısır gevreklerni ekleyip tamamının yağlanmasını sağlayın.

Dinlenmiş hamuru kaseden alın. Biraz unladığınız masanın üstünde merdane ya da oklava ile çok ince olmayacak şekilde açın. Dikdörtgene yakın bir şekil vermek istiyoruz. Bu nedenle oklavadan sonra ellerinizle köşelere şekil verebilirsiniz.Ancak dikkat çok çekiştirerek hamurun kalınlık istikararını bozmayın,  bazı köşeler aşırı ince bazı yerler çok kalın olmasın. Bunun içine hamurun üstüne biraz sıvıyağ sürmek fayda edebilir, hamurun delinmesini güçleştirir. Eğer kenarları çok kalın kaldıysa bıçakla keserek çıkarabilirsiniz. Bu şekilde açılmış hamuru yaklaşık 10 dakika dinlendirerek kurutun. Erimiş tereyağlı mısır gevreklerini güzelce hamurun üstüne yayın. Mısır gevreklerinin üstünü elma dilimleri ile döşeyin ve üstüne limon kabuğu rendesi serpin. Çekilmiş cevizi,üzümleri, tarçınlı şekeri serpin. Kalan tereyağını da eritip yarısını tüm karışımın üstüne dökün.

Önce üstü malzeme kaplı hamurun 3 kenarını bir parmak kalınlığında olacak şekilde kendi üstüne kıvırın. Sonra kıvırlmış geniş kenarından açık geniş kenara doğru kendi üstünde yuvarlayark rulo yapın. Kıvrılmış geniş kenarı ruloya yapıştırın. Kalın bir rulo elde ettiniz. Fırın tepsinize sığarsa bu şekilde koyun, sığmazsa ruloya U (at nalı) şekli verin. Son kalan erimiş tereyağını rulonun üstüne ve kenarlarına bir fırça ile sürün.

Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, yaklaşık 45 dakika pişirin. Pişme kriteri altın sarısı renk almasıdır. Çıkardıktan sonra hafif soğuyunca üstüne pudra şekeri serpin. Ilık ya da soğuk servis yapılabilir. Bir fincan kahve ile kendinizi Almanya’da hissetmeniz işten bile değil!

Guten appetit!